уторак, 13. новембар 2012.

Čiklit (chick-lit) je termin koji označava žanr popularne fikcije namjenjene prije svega ženama, a naročito onim neudatim, zaposlenim ženama srednjih godina. Žanr je nastao sredinom devedesetih, kada su se u knjižarama pojavili romani "Seks i grad" (1997) Amerikanke Kendans Bušnel i "Dnevnik Bridžet Džouns" (1999) Britanke Helen Filding. Munjevit razvoj uslijedio je tokom prvih godina ovog vijeka, tako da su naslovi iz ovog žanra na vrhu top-listi čitanosti.

Čik (eng. chick) je američki sleng za mladu ženu (žensku), a "lit" je skraćeno od literature, što znači književnost. Žanr karakterišu trendi elegantne junakinje, uglavnom u dvadesetim i tridesetim godinama, stanovnice Menhetna ili Londona. Priče se uglavnom svode na njihove ljubavne probleme ili probleme na poslu. Junakinje često rade u izdavaštvu, marketingu, PR agencijama, modnoj industriji.

Nećemo ni malo pretjerati ako kažemo da je čiklit apsolutni svjetski hit! Od kraja devedesetih godina, pa sve do danas, to je trend u pisanju koji prodaje svaku knjigu. Ove knjige su posebno prihvatljive i uočljive zahvaljujući atraktivnim koricama. Čiklit se bavi ženom, često na jedan humorističan i prefinjen način, a ove knjige su toliko "lake" da ih prosto "gutate" i jedva čekate šta će se sljedeće dogoditi. Nemoguće je pročitati neku od ovakvih knjiga, a nemati osjećaj da se baš vi nalazite na opisanom mjestu. Ono što je za ove knjige karakteristično je otvoreno pričanje o seksualnim temama.

Iako će vam mnogi ugledni ljudi od pera reći kako je čiklit obično zaglupljujuće đubre, ogromna većina njih nije ni pokušala da se udubi u problematiku nekog ovakvog djela. Razlika između ovog žanra i obične ženske fikcije jeste, prije svega, u atmosferi. Čiklit odlikuje ličniji, povjerljiviji ton, kao da pričate sa najboljom drugaricom. Humor igra važnu ulogu i gotovo svaki roman obiluje duhovitostima. Autorke svoje junakinje smještaju u niz najrealističnijih iskušenja, sa kojima većina djevojaka i žena može da se poistovjeti. Kako se žanr razvijao, tako su i standardi rasli. Naravno da se još uvijek može naći lakih, površnih i kičastih djela, ali isto tako je i veliki broj dubokoumnih i značajnih. I naravno, nikako ih ne treba miješati sa jeftinim ljubavnim romanima!

Osim dvije navedene knjige, u ovom blogu pisacu o knjigama koje sam ja procitala, kao i o njihovim autorima, a neki od autora koji su neizostavni su Sofi Kinsela (Sophie Kinsella), Lindzi Kelk (Lindsey Kelk), Pejdz Tun (Paige Toon), Dzejn Kostelo (Jane Costello), Liza Jevel (Lisa Jewell), Federika Bosko (Federica Bosco), Melisa Hil ( Melissa Hill), itd. Takodje bih volila da na ovom blogu prokomentarisete moje vidjenje odredjene knjige, sta vi mislite o tome, a naravno i da mi preporucite knjige koje su na vas ostavile jak utisak!

1 коментар:

  1. Definitivno bih se pre opredelila za romane ciklit zanra,nego za ljubice tipa Danijele Stil,Nore Roberts...Ovo je savrseno za leto i opustanje,kao i za kisne dane.Razveseli te.Samo bih volela da se malo aktiviras i pises o procitanim knjigama.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши